søndag 14. september 2025

Min villgjærskultur

Jeg har flere ganger eksperimentert med glutenfri surdeig. Har alltid klart å få de opp og gå, men har slitt med å få ballansen på hevetid og effekt. Flere ganger har brødene blitt for sure eller for lite hevet, og det var litt frustrerende.

Så prøvde jeg å lage en villgjærskultur basert på vann,  honning, sukker og fiken. Da det var liv i kulturen brukte jeg den til å bake brød. Det var ganske vellykket, men villgjærskulturen ble jo etterhvert oppbrukt.

Så fikk jeg en ide. Hva om jeg kombinerer surdeigskultur og villgjær? Jeg tok fikenene jeg hadde brukt til villgjæren, og la de i en bolle sammen med vann, havregryn og jyttemel. Tanken var å lag dette bli en fin surdeigsstarter.

Det har jeg ikke angret på. Har holdt liv i villgjæren på samme måte som jeg ville brukt en surdeigsstarter. Det gir en god smak til brødet, men trenger litt hjelp av vanlig gjær til hevingen. Men godt blir det :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar